Als je een fruitboom wil kopen kom je al snel de termen hoogstam, halfstam en laagstam tegen, maar wat betekent dit nu eigenlijk? De korte uitleg is dat dit duidt op hoe hoog de boom zal(/kan) worden. Bij fruitbomen wordt dit, naast andere factoren, voornamelijk bepaald door de onderstam waarop er geënt werd. Het enten van bomen slaat op het verenigen van de gewenste variëteit van fruitboom en een robuuste onderstam. Dit is nodig bij fruitbomen, omdat je de meeste soorten niet kan vermenigvuldigen door ze te stekken of te zaaien.

Een overzicht:

Laagstam

Laagstammen worden gebruikt voor commerciële boomgaarden omdat ze klein blijven en veel vruchten dragen. De stam is gemiddeld 50cm hoog waardoor de vruchten gemakkelijk geplukt kunnen worden vanop de grond. De uiteindelijke hoogte ligt tussen 2 à 3m. De bomen kunnen dicht bij elkaar geplant worden, op een 3m. Een synoniem voor laagstam is struik.

Appel: M26
Peer: Kwee A of Kwee Adams met soms tussenstam Beurre Hardy/Precoce de Henin
Kers: Gisela 5
Pruim: St. Julien A

Halfstam

De halfstam ligt qua grootte tussen een laag- en hoogstam. De stam is gemiddeld 1,8m hoog waardoor je er nog onder kan zitten maar je ook gemakkelijk de vruchten kan plukken. Voor de iets grotere tuin is een halfstam een absolute aanrader. De bomen worden een 4 tot 5m hoog en dienen een 5m uit elkaar te staan.

Appel: M111
Peer: Kwee A met soms tussenstam Beurre Hardy/Precoce de Henin
Kers: Colt
Pruim: St. Julien A


Hoogstam

Onder hoogstam verstaan we bomen die een 8 à 10m worden als ze volwassen zijn, de stam is 1,80m hoog. De bomen dienen 8-10m uit elkaar geplant te worden. Hoogstambomen worden vaak gebruikt in weides waar er vee onder kan grazen. Hoogstambomen zijn ook ecologisch zeer waardevol.

Appel: Malus ‘Bittenfelder’ zaailing met voor sommige soorten de tussenstam Keuleman
Peer: Pyrus D. ‘Kirchensaller’ zaaling
Kers: Prunus Avium zaailing
Pruim: Prunus Myrobalan zaailing
Walnoot: Juglans Regia zaailing